Collecties & Data

LIBIS maakt de uitgebreide en waardevolle collecties van de bibliotheken, archieven, erfgoed en onderzoek van de KU Leuven vindbaar en toegankelijk via verschillende gespecialiseerde portalen en platformen. Limo is waarschijnlijk de meest bekende collectieontsluitingstool die we ondersteunen voor onderzoekers en studenten van de KU Leuven, maar het is slechts één van de vele gespecialiseerde omgevingen die we aanbieden. Kom meer te weten over de rijke en gespecialiseerde collectie- en datadiscovery platformen die we ondersteunen en aanbieden aan onze onderzoekers, studenten en een breder publiek, en duik in de rijke en diverse bibliotheek-, archief-, erfgoed- en onderzoeksdatacollecties van KU Leuven.

Bibliotheken

LIBIS werkt nauw samen met KU Leuven Bibliotheken en haar digitaliseringsafdeling om hun uitgebreide en waardevolle collecties beter bruikbaar te maken voor onderzoekers, studenten en het grote publiek. In Limoʼs collectieontdekkingsinterface kunnen de digitale collecties van KU Leuven bibliotheken doorzocht worden via thematische collecties, collecties georganiseerd per materiaaltype, enz. Veel collecties zijn ook toegankelijk via verschillende gespecialiseerde portalen en platformen, waarvan sommige ook door LIBIS worden gehost. De meeste digitale documenten zijn toegankelijk voor het grote publiek en kunnen bekeken worden via de gemeenschappelijke LIBIS viewerinfrastructuur, die een performante IIIF server en een reeks viewerapplicaties omvat.

 

Meer over ons aanbod voor bibliothecarissen

Archief

LIBIS werkt ook nauw samen met het Universiteitsarchief van de KU Leuven, KADOC, en andere archieven om hun uitgebreide en waardevolle archieven en collecties bruikbaarder te maken voor onderzoekers, studenten en het grote publiek. Naast Limo kunnen archieven doorzocht en doorzocht worden via scopeQuery die elk document binnen zijn archiefcontext toont. De records in de archieven en collecties bevatten veel verwijzingen naar de ODIS-database, die meer informatie geeft over de mensen, organisaties, archieven, gebeurtenissen, plaatsen enz. met betrekking tot de culturele en maatschappelijke erfenis van religie in de moderne samenleving. Veel collecties zijn ook toegankelijk via diverse andere gespecialiseerde platforms, waarvan sommige ook door LIBIS worden gehost. De digitale documenten in de archieven en collecties kunnen worden bekeken via de gemeenschappelijke LIBIS viewerinfrastructuur. Sommige digitale documenten zijn toegankelijk voor het grote publiek, terwijl andere alleen op aanvraag toegankelijk zijn.

 

Meer over ons aanbod voor archivarissen

Erfgoed

De KU Leuven bezit unieke collecties (academisch) erfgoed die inhoudelijk zeer divers zijn. LIBIS biedt gespecialiseerde platformen om deze gevarieerde collecties (archeologisch, wetenschappelijk, documentair, kunst, museum ...) goed te beheren en toegankelijk te maken. De platformen maken het mogelijk om de erfgoedrecords te doorzoeken en op een aantrekkelijke manier te visualiseren. De records worden verrijkt met authorities (bijv. ODIS, Art and Architecture Thesaurus - Getty Research Institute) die een ondubbelzinnige verwijzing bieden naar een betrouwbare representatie en de interoperabiliteit van de gegevens verbeteren. Via het platform kunnen virtuele tentoonstellingen worden gemaakt en eindgebruikers kunnen digitaal deelnemen. Een permanente en krachtige visualisatie van een hogeresolutieversie van de collecties is gegarandeerd en elke objectbeschrijving heeft een persistente link (URI). Het gebruik van open systemen en domeinspecifieke standaarden zorgt ervoor dat gegevens op verschillende manieren kunnen worden uitgewisseld met andere systemen.

 

Meer over ons aanbod voor erfgoed specialisten

Onderzoek

LIBIS maakt de diversiteit van de onderzoeksoutput van de KU Leuven wereldwijd vindbaar en toegankelijk via Limo Lirias en deelt deze met externe portalen zoals Google Scholar en OpenAire voor een grotere zichtbaarheid. Andere onderzoeksinformatiesystemen ondersteund door LIBIS:

  • Lirias kan gebruikt worden door onderzoekers van de KU Leuven om publicaties te archiveren en de metadata van (extern) gepubliceerd onderzoek te registreren, gaande van conferentieverslagen tot extern gepubliceerde datasets
  • RDR is de plaats bij uitstek voor FAIR publicatie en toegang tot onderzoeksdata gecreëerd door KU Leuven onderzoekers, waarvan de metadata automatisch gesynchroniseerd worden met Lirias en gedeeld worden met externe portalen zoals Google Dataset Search en OpenAire.

 

Meer over ons aanbod voor onderzoekers

Als technologie-integrator gespecialiseerd in FAIR dataverwerking in elke stap van de onderzoekslevenscyclus, is LIBIS partner in verschillende onderzoeksinfrastructuurprojecten in samenwerking met onderzoeksgroepen van de KU Leuven. We kunnen helpen om de behoeften op het vlak van onderzoeksdatamanagement om te zetten in efficiënte en geautomatiseerde processen en zorgen voor een gediversifieerde reeks taken.

 

Ontdek meer over een aantal van onze onderzoeksdataportals

keyboard_arrow_up