Erfgoed Online

LIBIS biedt collectiebeheer, toegang, visualisatie, langetermijnopslag en gegevensinteroperabiliteit voor onder andere erfgoedcollecties. Heron bundelt oplossingen voor professioneel beheer, langetermijnbewaring en digitale toegankelijkheid van verschillende soorten collecties.

De gebruikte systemen, Omeka S en CollectiveAccess, worden gekenmerkt door hun flexibiliteit en openheid. Elk systeem kan worden geïntegreerd of afzonderlijk worden ingezet.

Enkele voorbeelden van websites die door het Heron-team zijn gebouwd:

Omeka S

Omeka S is een professioneel open-source webpublicatieplatform waarmee gebruikers zonder technische kennis eenvoudig een website kunnen bouwen om collecties (variërend van erfgoed tot onderzoek) toegankelijk te maken. Dit kan variëren van een complete online doorzoekbare catalogus tot het uitlichten van een paar museum- of erfgoedobjecten uit je collecties. Met Omeka kan je webtentoonstellingen of verhalen rond je collecties bouwen. Bovendien kunnen bezoekers ook participeren door extra informatie toe te voegen of content te delen via sociale media. Door middel van aanvullende modules kan de functionaliteit van Omeka worden uitgebreid met kaarten, gespecialiseerde viewers, tijdlijnen etc.

LIBIS biedt zowel een op maat gemaakte als een standaardoptie. Het standaardaanbod voor Omeka S is een vast, kant-en-klaar pakket dat u volledig zelf kunt beheren. We kunnen u ook helpen bij het bouwen en ontwerpen van een website die volledig is aangepast aan uw wensen, inclusief de configuraties en ontwikkeling van extra functies en modules. Aarzel niet om contact met ons op te nemen!

CollectiveAccess

CollectiveAccess is een zeer configureerbaar systeem voor het beheren en beschrijven van collecties. Met deze open-source software kan je objecten, documenten, afbeeldingen, video- en audiomateriaal beschrijven om er maar een paar te noemen. De uitgebreide functionaliteit omvat:

  • verschillende datamodellen volgens internationale standaarden of aangepaste modellen
  • relaties leggen tussen objecten en authority files op basis van de principes van CIDOC-CRM en het semantische web
  • samenwerken met verschillende gebruikersgroepen via een uitgebreid rechtenbeheersysteem (beheren van gebruikers, groepen en rollen)
  • module voor het maken en beheren van gecontroleerde lijsten en thesauri
  • gecontroleerde invoertoepassingen die de foutmarge bij invoer verkleinen
  • uitgebreide en configureerbare zoekmogelijkheden
  • configureerbare weergaven voor het exporteren van gegevens, labels en formulieren
  • eenvoudige gegevensuitwisseling op het web via API's.
keyboard_arrow_up