RDR Review dashboard geïmplementeerd

Sinds de oprichting heeft KU Leuven RDR, de institutionele onderzoeksdatarepository, een reviewfase geïmplementeerd voor alle datasets vóór hun publicatie. Dit werd gedaan om de kwaliteit van de datasets, de machineleesbaarheid van de metadata en de nodige ondersteuning voor de gebruikers te garanderen. Bij het opzetten van een reviewfase werd al vrij snel na de lancering van de repository duidelijk dat er behoefte was aan een manier om elke review bij te houden. Dit bijhouden was nodig om te weten wie wat beoordeelde, om notities per dataset bij te houden en om aan te geven wanneer er meer aandacht nodig was voor een specifieke dataset. 
Naarmate het aantal reviewers groeide, werd deze behoefte nog duidelijker. Om aan deze behoefte tegemoet te komen, werd in het voorjaar van 2022 gestart met de ontwikkeling van een Dataverse review dashboard om een interface te creëren om de review toewijzing bij te houden en mogelijk een deel van de review taken te automatiseren. In de update van mei 2023 werd het review dashboard gelanceerd toen de review pool werd uitgebreid met de data stewards die al RDM ondersteuning boden bij de KU Leuven support desk. 

Het review dashboard bevat een selectiepagina die laat zien welke reviews aan welke reviewer zijn toegewezen, welke reviews nog niet zijn toegewezen en biedt de reviewers de optie om een dataset aan zichzelf toe te wijzen voor review, of om een review niet toe te wijzen. Eenmaal toegewezen, kunnen beoordelaars de detailpagina van de dataset bekijken waar ze een checklist en ruimte voor het bijhouden van notities zien. De geschiedenis van een dataset wordt ook bijgehouden, zodat een review eenvoudig kan worden overgedragen aan een andere medewerker. Op basis van de checklist genereert de volgende pagina 'feedback' automatisch een e-mail met standaardparagrafen voor elk niet-aangevinkt item in de eerder genoemde checklist. Beoordelaars kunnen ook hun aantekeningen en andere aandachtspunten zien om de feedback verder uit te breiden of te bewerken voordat het naar de onderzoeker wordt gestuurd. Zodra de feedback is afgerond, kan de reviewer het terugsturen voor review als er problemen zijn. Als alles in orde is, kunnen ze het direct publiceren vanuit het dashboard. 
Het review dashboard is een interne ontwikkeling van het LIBIS RDR team.

keyboard_arrow_up