LIBIS is een IT-organisatie en wetenschappelijke dienstverlener, verantwoordelijk voor de ontplooiing en het beheer van systemen en processen ter ondersteuning van een FAIR-benadering van diverse collecties en onderzoeksgegevens van de KU Leuven, de Associatie en haar partners. In nauwe samenwerking met onderzoeksgroepen gebruiken we onze datadriven expertise in de ontwikkeling van virtuele onderzoeksomgevingen door deelname aan (inter)nationale projecten, netwerken en onderzoek.

"Door samen te werken kunnen we onze gebruikers beter en sneller helpen." Dat is het motto dat we bij LIBIS graag huldigen om actief samen te werken met andere organisaties rond het beheren en ontsluiten van collecties. Door samen te werken in netwerken kunnen we gebruik maken van state-of-the-art systemen gebaseerd op open internationale standaarden en toelaten om optimaal in te spelen op de individuele wensen en noden van elke afzonderlijke instelling. Door gebruik te maken van systemen die breed gebruikt worden in de internationale gemeenschap en ondersteund worden door grotere internationale bedrijven of door een brede open source gemeenschap kunnen we een hoogstaande permanente dienstverlening garanderen. Daarbij streven we naar een zo breed mogelijke integratie van onze systemen in de werking van de partnerorganisaties door o.a. te koppelen met andere (lokale) systemen.

Als team van 30 personen werken we - elk vanuit onze eigen ervaring en expertise - in dialoog met onze partners aan oplossingen uitgaande van onze 4 andere kernwaarden: open, duurzaam, efficiënt en innovatief.

LIBISnet is het grootste netwerk van wetenschappelijke bibliotheken van België en één van de oudste in Europa (sinds 1978). Meer dan 80 bibliotheken maken gebruik van een gezamenlijke infrastructuur (gebaseerd op Alma en Primo), creëren gemeenschappelijk records en komen op regelmatige basis samen om ervaringen en best practices te delen.

Met onze Werkgroep Archivarissen bespreken we de werking en de toekomst van ons Lias-netwerk waarin archiefinstellingen en instellingen met een archief samenwerken aan het professioneel beschrijven en bewaren van historische en hedendaagse archieven voor toekomstige generaties. Met Heron gaan we aan de slag rond erfgoed en kunnen onze partners hun erfgoedcollecties op een aantrekkelijke manier aanbieden aan het grote pubiek zonder daarbij de noden van de collectiebeheerders uit het oog te verliezen.

Over de netwerken heen werken we ook aan de gezamenlijke ontsluiting van allerhande collecties en vinden we het erg belangrijk om in te zetten op lange-termijn-preservatie van zowel gedigitaliseerd als digital-born materiaal. Met Teneo hebben we een oplossing die gebaseerd is op internationale standaarden en ondersteund wordt door een belangrijke internationale gebruikersgemeenschap. Naast veilig preserveren van de bestanden vinden we het ook belangrijk om deze op de best mogelijke manier te visualiseren voor de occasionele gebruiker als de professionele onderzoeker waarvoor we sinds 2011 een uitgebreide IIIF-infrastructuur hebben opgebouwd.

Waar we voor staan

Samenwerking

We vinden het erg belangrijk om te luisteren naar de noden van onze partners en door in dialoog te treden met onze leveranciers en andere gebruikers proberen we maximaal in te zetten op de juiste oplossing voor de individuele noden van onze partners zonder daarbij de kosten uit het oog te verliezen.

In onze werkgroepen brengen we gebruikers en experten samen om nieuwe initiatieven te lanceren en ervaringen te delen. Dat doen we overigens ook op internationaal niveau waar we ons engageren in allerhande werkgroepen, adviesorganen en stuurgroepen.

 

Software

We werken steeds met state-of-the-art softwarepakketten die open en gebaseerd op internationale standaarden zijn. Bovendien werken we steeds met stabiele firma's die een grote en actieve gebruikersgroep hebben. Dat geldt ook voor de open source oplossingen waarvan we gebruik maken.

Door ons te engageren in de gebruikersgroepen en mee te werken aan de verdere ontwikkeling van de pakketten hebben we een grote impact op de roadmap en nieuwe ontwikkelingen van deze pakketten.

 

Hardware

Onze infrastructuur is volledig redundant uitgebouwd zodat we een maximale beschikbaarheid (99,9%) van onze toepassingen kunnen garanderen. Ofwel werken we hiervoor samen met onze leveranciers via een private cloud ofwel met KU Leuven ICTS. Via 24/7 monitoring houden we de vinger aan de pols en kunnen we direct bijsturen indien noodzakelijk.

 

Implementatie

Nieuwe partners kunnen rekenen op een team met veel ervaring rond projectmanagement, migratie uit allerhande systemen en de configuratie van de systemen gebaseerd op een grondige analyse van de uw noden.

Daarnaast bekijken we de integratie met 3rd party systemen en zullen we de nodige training en documentatie voorzien om zo snel mogelijk met de nieuwe systemen aan de slag te gaan.

Support

Het LIBIS-team heeft heeft ruime ervaring en neemt het volledige beheer van de toepassingen en netwerken voor z'n rekening. Onze partners kunnen steeds beroep doen op ons team of we brengen u graag in contact met andere experts als we zelf het antwoord schuldig moeten blijven.

Naast een helpdesk die 24/7 bereikbaar is hebben we ook een hotline die kan gecontacteerd worden in ernstige gevallen waarbij onze toepassingen onbereikbaar of onbruikbaar zijn. Steeds proberen we zo snel mogelijk oplossingen te zoeken.

 

Netwerking

Onze eigen netwerken hebben hun eigen overlegstructuur waarin nieuwe initiatieven kunnen genomen worden, nieuwe ontwikkelingen kunnen besproken worden en ervaringen worden gedeeld. De jaarlijkse LIBIS-gebruikersdag is de ideale gelegenheid om alle partners samen te brengen en bieden we onze partners graag een platform om te tonen waar zij mee bezig zijn.

Daarnaast engageren we ons in internationale gebruikersgroepen zoals IGeLU, GDCC... en participeren we actief in conferenties allerhande waardoor we de vinger aan de pols kunnen houden van internationale tendensen. Regionale, nationale en internationale projecten maken het mogelijk om innovatieve ideeën verder uit te werken en duurzaam te verankeren.

 

Juridisch en financieel

LIBIS is een onderdeel van KU Leuven en heeft op geen enkele manier een commerciële doelstelling. Samenwerken met LIBIS betekent dat er een overeenkomst wordt getekend met KU Leuven. We streven daarbij naar een optimalisatie van elkaars werking en een verlaging van eenieders TCO (Total Cost of Ownership) door gebruik te maken van gemeenschappelijke hard- en software, een gezamenlijk team van experts en hergebruik van gegevens (in zoverre dat wenselijk en wettelijk toegelaten is). De meeste toepassingen van LIBIS worden ook gebruikt binnen KU Leuven wat sterke garanties biedt op een kwalitatieve dienstverlening en een permanente dienstverlening onafhankelijk van commerciële belangen.

LIBIS claimt op geen enkele manier eigendomsrecht op de gegevens (metadata, bestanden, objecten) die door partnerinstellingen worden ingevoerd in onze systemen en zal deze nooit aannrekenen (tenzij werkuren). 

keyboard_arrow_up